Velkommen‎ > ‎Om oss - m/vedtekter‎ > ‎

Historikk

Kort om Speidermusikken.

I 1924 ble det stiftet speidertropp i Metodistkirken i Skien. Med utgangspunkt i speidertroppen ble det allerede året etter, den 2. november 1925 stiftet et musikkorps, som helt til nylig hadde navnet 5. Skien Speidermusikkorps, men som nå offisielt heter SPEIDERMUSIKKEN. Rundt 1890 ble det dannet et hornorkester i Metodistkirken, men det ble lagt ned etter få år. En del av medlemmene fra dette orkesteret ble grunnstammen da Musikkforeningen Suoni ble stiftet i 1895.  Instrumentene ble imidlertid tatt vare på, og ble overlatt Speidermusikken ved oppstarten for den svimlende sum av kr. 1.600,-, et beløp som måtte lånes. Ved hjelp av basarer m.m. var musikken gjeldfri i 1930.

Skomakermester Edw. Dahle, en av lederne speidertroppen, var også en av initiativtagerne til musikkorpset. Allerede sommeren 1926 deltok musikken på Metodistspeidernes korpsleir på Nesbyen i Hallingdal, og spilte mens de marsjerte foran speidertroppen fra jernbanestasjonen fram til leirplassen. 

Det første stykket korpset øvde inn var ”Jesus alene mitt hjerte skal eie”.  I alle år har religiøs musikk vært en stor del av korpsets program. I de senere årene er mye av Frelsesarmeens musikk tatt i bruk. I tillegg spilles marsjer, musikaler, norsk musikk / folkemusikk, og noe nyere moderne musikk. Korpset har i alle år hatt god kontakt med speiderbevegelsen. I de senere årene har kontakten spesielt vært på kretsplan. I 1996  deltok imidlertid korpset ved en storsamling i Oslo rådhus i anledning WAGGG’s (World Organization of the Scout Movement) verdenskonferanse. En rekke speiderleire har korpset også vært med på.

Ett av høydepunktene knyttet til speiderbevegelsen var Englandsturen i 1953, da korpset var Norsk Speiderguttforbunds offisielle representanter ved Dronning Elisabeth II’s kroning. En uforglemmelig tur for de som var med, og det er fortsatt noen av guttene fra den gang som er med og spiller i korpset.

Innen Metodistkirken har korpset besøkt mange menigheter, og deltatt ved flere av kirkens årskonferanser. Også her har korpset fått anledning til å delta ved en verdenskonferanse, nemlig Metodistkirkens verdenskonferanse i Oslo i 1961. Njårdhallen var fullsatt da vi spilte der til stor applaus, og det fortelles at ingen av musikkantene etter møtet gikk mindre enn 10 ganger ut og inn for å bli takket og trykket i hendene av begeistrede tilhørere fra store deler av verden.

Reisevirksomheten har tatt seg opp de siste ti-årene. Det har blitt en ny tur til England, Amerikatur, flere Tysklandsturer, til Tsjekkia, Sverige, og sist til Estland i 2007 der vi representerte Metodistkirken i Norge ved den Estlandske Metodistkirkens 100-års jubileum.

Korpsets første dirigent var Lars A. Larsen, som dirigerte fram til 1942. Kristian Rørvik overtok i 1945 og ledet korpset fram til 1979 da han ba om avløsning. I 1979 overtok Helge Grøtvik dirigentpinnen, med Ole Geir Pedersen som visedirigent. I 1983 overtok Ole Geir som fast dirigent for korpset, og har vært det siden.

Kristian Rørvik har arrangerte og komponerte en rekke stykker for Speidermusikken, bl.a. de to marsjene Speiderparaden og Skjønne Telemark som fortsatt spilles med stor glede.

Ole Geir Pedersen har også arrangert en rekke stykker for korpset. Får vi spørsmål om å akkompagnere til en sang vi ikke finner arrangement på, arrangerer Ole Geir det til neste øvelse.

Speidermusikken har også et ”indre liv” som ikke bestandig kommer med i den offisielle historikken. Det har bestandig vært et godt kameratskap i korpset, og en fri tone hvor alle er like og kan være seg selv.